Τέμπη: Μεγάλη απεργιακή διαδήλωση στο Ηράκλειο – Συλλαλητήρια σε όλη την Κρήτη- Δείτε βίντεο & εικόνες

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών στις πόλεις του νησιού

ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται και η Κρήτη σήμερα Τετάρτη λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η κηρύξει ΑΔΕΔΥ και συμμετέχουν το ΠΑΜΕ και εκατοντάδες σωματεία με αιχμή την τραγική επέτειο από το δυστύχημα των Τεμπών καθώς και διεκδικητικό πλαίσιο για αυξήσεις μισθών προκειμένου τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στη λαίλαπα της ακρίβειας.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών διαμαρτυρήθηκαν για το έγκλημα που είχς ως αποτέλεσμα να χαθούν 57 ζωές αλλά και για τη συγκάλυψη.

Δείτε εικόνες από το μεγάλο συλλαλητήριο του Ηρακλείου

ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης

Ο χαιρετισμός του προέδρου του σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη:

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη. Ένας χρόνος όπου η πολιτική της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις δολοφόνησε 57 νέα παιδιά. Δεν θα επιτρέψουμε με την πάλη μας να συγκαλυφθεί  το τραγικό έγκλημα πράγμα   που επιχειρείται από την κυβέρνηση ! 

Η ίδια πολιτική της απελευθέρωσης  εφαρμόζεται και στη δημόσια περίθαλψη ! Διαμορφώνουν  νοσοκομεία που θα  λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος, με έσοδα – έξοδα, σε μία ενιαία ανταγωνιστική  αγορά με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ενώ  στο δημόσιο θα παραμείνει μόνο η ταμπέλα.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί από την πλευρά μας απαντάμε ότι δεν θα δεχτούμε γίνουμε «σταθμάρχες» σε ένα επόμενο έγκλημα σαν τα Τέμπη

Δεν θα αφήσουν τις ζωές τους να μπουν στο ζύγι του κόστους και του οφέλους, δεν θα βάλουν τη ζωή των παιδιών τους ,των οικογενειών τους στο ζύγι των αντοχών της οικονομίας και του δημοσιονομικού χώρου!

Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για ότι μας ανήκει! Για να έχουμε πρόληψη, περίθαλψη, φάρμακο, πρόνοια σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας!

Αποτελεί βαρβαρότητα και εξαθλίωση να πληρώνεις «γρηγοροσημο» για να πάρεις καλύτερη σειρά από κάποιον άλλο ασθενή! Η κυβέρνηση ωθεί τους υγειονομικούς στην ζούγκλα του να κοιτάνε τον ασθενή στην τσέπη και όχι στα μάτια! Όλοι όσοι κυβέρνησαν και διοίκησαν τα νοσοκομεία έχουν βάλει το χεράκι τους στη διάλυση του εθνικού συστήματος υγείας και έχουν όλοι ευθύνη! Eεπιχειρούν να εξαγοράσουν τη συνείδηση και μας λένε ωμά, ότι, επειδή δεν πρόκειται να σας αυξήσουμε τους μισθούς για να μπορείτε να ζείτε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά σας, αφού δεν πρόκειται να καλύψουμε τα τεράστια κενά, σας δίνουμε τη δυνατότητα και σας εξωθούμε να τα πάρετε από τους ασθενείς σας, από τον πατέρα σας, από τη μητέρα σας, από τα παιδιά σας! 

Τόσο απλά, τόσο  κυνικά, τόσο απάνθρωπα !!!

Να μην επιτρέψει ο λαός κι οι υγειονομικοί που θέλουν να κοιτούν  τον ασθενή στα μάτια και όχι στην τσέπη αυτήν την βαρβαρότητα στην οποία  μας οδηγούν

ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΟΧ ΚΑΙ  Η  ΕΙΣΟΔΟΣ  ΕΡΓΟΛΑΒΟΥ  ΣΤΟ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ !

Είναι τέτοια η προσήλωσή τους στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων που επαναφέρουν (αν και από αρκετά νοσοκομεία ποτέ δεν έφυγαν)  τους εργολάβους στην καθαριότητα,  φύλαξη και εστίαση των νοσοκομείων. 150 συνάδελφοί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυση ή στην καλύτερη περίπτωση εξωθούνται στα νύχια των εργολάβων, που η εμπειρία έχει δείξει ότι τελικά και περισσότερο κοστίζουν στα νοσοκομεία και εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους.!

Αγαπητοί φίλοι, καταλαβαίνουμε όλοι όσοι αγωνιζόμαστε εδώ, ότι δεν υπάρχουν σωτήρες. Γιατί, ό,τι και να λένε η κυβέρνηση, οι παπαγάλοι ότι έχουν το 41%, η αντιπολίτευση γίνεται πρώτα από όλα στους δρόμους του αγώνα! 

Το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι επίκαιρο. Βάζουμε μπροστά τις ζωές και τις ανάγκες μας απέναντι στα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων.

Για να είναι η ΥΓΕΙΑ αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για ΟΛΟΥΣ . Για να πραγματοποιηθούν μόνιμοι διορισμοί ώστε να καλυφθούν όλες οι  υγειονομικές ανάγκες

Για 20% αυξήσεις στους μισθούς μας, για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και επιστροφή του κλεμμένου μισθολογικού κλιμακίου 2016 – 2017, για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Στον δρόμο του αγώνα ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αγωνίζονται και διεκδικούν. Με τους αγρότες που παλεύουν για να μείνουν στον τόπο τους και να ζουν από τη δουλειά τους. Με όλους τους υγειονομικούς που απεργούν για προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, για υποδομές και επαρκή χρηματοδότηση, για περίθαλψη δημόσια και δωρεάν που δεν θα κοιτάζει τον λαό στην τσέπη. Με τους φοιτητές που δίνουν έναν σημαντικό και ελπιδοφόρο αγώνα ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το μόνο «αντίπαλο δέος» στην κυβέρνηση και στην άγρια πολιτική που κλιμακώνεται και ο μόνος τρόπος για να έχουμε νίκες και κατακτήσεις, είναι αυτοί οι εργατικοί – λαϊκοί αγώνες, που ξεδιπλώνονται μέρα με τη μέρα. Και τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο έχοντας στο επίκεντρό ότι η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ!

Οι κινητοποιήσεις στα Χανιά

Με μια πολύ δυναμική κινητοποίηση το πρωί της Τετάρτης, οι Χανιώτες τίμησαν την μνήμη των 57 θυμάτων των Τεμπών, έναν χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, ζητώντας το έγκλημα να μην μείνει ατιμώρητο.

Στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ η συμμετοχή των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα ήταν ιδιαίτερα μαζική, ειδικά στους εκπαιδευτικούς ενώ πολλά γυμνάσια και λύκεια όπως και το Πολυτεχνείο Κρήτης βρίσκονται σε κατάληψη και στην πρώτη γραμμή του συλλαλητηρίου βρέθηκαν μαθητές και φοιτητές.

Δείτε βίντεο & φωτο από το zarpanews.gr:

Οι κινητοποιήσεις στο Ρέθυμνο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο δημαρχείο Ρεθύμνου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ, εργατικών σωματείων και συλλογικοτήτων, δηλώνοντας την οργή τους ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας

Εργαζόμενοι, φοιτητές μαθητές, κρατώντας πανό εξέφρασαν το πένθος αλλά και το θυμό τους χαρακτηρίζοντας έγκλημα το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες σε ολους τους υπαίτιους, χωρις καμία συγκάλυψη. .

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Δείτε φωτογραφίες του goodnet.gr:

Οι κινητοποιήσεις στον Άγιο Νικόλαο

Με σημείο αφετηρίας και κέντρο αναφοράς τη σημερινή συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 28/2/2023 που κόστισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία του Αγίου Νικολάου κινητοποίηση στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας εκπροσωπώντας αρκετούς εργασιακούς κλάδους, συλλόγους, σωματεία σχολεία και φορείς της περιοχής.

Πάνδημο σύνθημα ήταν “το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί”, με όλους όσους πήραν το λόγο ή έδωσαν το παρών να εκφράζουν την ανάγκη για αλήθεια, απόδοση δικαιοσύνης και μη συγκάλυψης των ευθυνών.

Δείτε βίντεο & φωτο από το anatolh.com:

Οι κινητοποιήσεις στην Ιεράπετρα

Σε κινητοποίηση προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης πολλοί Λασιθιώτες με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που είχαν προγραμματιστεί στις κεντρικές πλατείες της Σητείας, του Αγίου Νικολάου και της Ιεράπετρας.

Λίγο πριν τις 11 άρχισαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας μαθητές από σχολεία της πόλης καθώς και από το ΕΠΑΛ που από το πρωί οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου για να λάβουν μέρος στην κινητοποίηση.

Μαζί τους, βρέθηκαν εκπαιδευτικοί, μέλη σωματείων και επιτροπών που είχαν απευθύνει σχετικά καλέσματα, με τα συνθήματα κυρίως να επικεντρώνονται στα θύματα της τραγωδίας στα Τέμπη που συνέβη πριν από ένα χρόνο και με τη δικαίωση των 57 ψυχών καθώς και των οικογενειών τους μέσα από την τιμωρία εκείνων που ήταν η αιτία να γίνει το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα.

Δείτε φωτογραφίες από το Ράδιο Λασίθι:

Oι κινητοποιήσεις στη Σητεία

Κινητοποιήσεις έγιναν και στη Σητεία για το έγκλημα των Τεμπών.

Δείτε βίντεο του sitiaonline.gr:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί